Wykonanie
Po cieście
szpinakowym, ciasteczkach
marchewkowych i crumble z
rabarbarem przechodzimy, w akcji Warzywa w Słodyczach, do bardziej klasycznego ciasta
marchewkowego. Monika słysząc o akcji podczas spotkania blogerów tak bardzo zachwalała to ciasto, że trudno było się nie skusić. I
powiem, że nikt nie będzie żałować. Ciasto jest pyszne, smaki są doskonale wyważone. Jedyny minut, to mus...nie to, że coś z nim nie tak, tylko wylałam go na ciasto zanim porządnie zgęstniał, więc połowa spłynęła po cieście...co ciekawe co chwila znajdowali się jacyś chętnie do "ratowania" sytuacji poprzez wyjadanie spływającej
czekolady ;) Także polecam serdecznie.Ciasto
marchewkowe z musem z
białej czekolady (tortownica 24-26cm; 1 szklanka=250ml)1 i 3/4 szklanki
mąki1 i 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1 i 1/4 łyżeczki mielonego
cynamonu lub
przyprawy piernikowej1/2 szklanki
wiórków kokosowych2 szklanki startej
marchewki (ok.2-3
marchewki)1 szklanka
cukru1/2 szklanki płynnego
miodu3
jajka3/4 szklanki
oleju1/4 szklanki
mlekamus (wg mnie można zrobić z połowy ilości)170 g
białej czekolady1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 łyżeczka ekstraktu
migdałowego50 ml
śmietanki 30%50 g
masłaew.
barwnik spożywczy, np. zielony, jeśli chcemy uzyskać efekt kolorystycznyMiksujemy
jajka z
cukrem na puszystą masę. Dodajemy
olej i krótko miksujemy do połączenia. Dodajemy
marchewkę stratą na tarce na dużych oczkach,
miód, wiórki,
mleko. Mieszamy łyżką do połączenia.Mieszamy w naczyniu
sodę,
mąkę i proszek. Dodajemy stopniowo do ciasta i miksujemy krótko do połączenia.Ciasto wlać do tortownicy. Piec w 180°C i piec ok 50-60 minut do suchego patyczka. Gdy ciasto zacznie brązowieć z wierzchu warto przykryć papierem do pieczenia.Mus: w garnku roztapiamy
masło ze
śmietanką. Zdjąć z ognia i dodać
białą czekoladę i ekstrakty. Mieszać do rozpuszczenia. W efekcie ucierania i ochłodzenia masa
zrobi się bardziej puszysta i gęsta. Masę wylewamy na ostudzone ostudzone ciasto
marchewkowe. Zostawiamy do zastygnięcia.