Wykonanie
Składnikiok. 16 sztukNadzienie
makowe2 szklanki domowej lub gotowej masy makowej z
bakaliami1/2 szklanki zmielonych na proszek
migdałów1
jajko1 szklanka
orzechów włoskich (obranych)Ciasto kruche150 g zimnego
masłaszczypta
soli30 g drobno zmielonych
migdałów225 g
mąki pszennej120 g
cukru1 duże
jajkoPotrzebne też będą16 metalowych foremek na babeczki o średnicy 7 - 8 cm lub 8 foremek (w przypadku rozłożenia pieczenia na 2 tury)1 mała foremka w kształcie gwiazdki
cukier puder do posypania (niekoniecznie)PrzygotowanieCiasto kruche: Do miski włożyć pokrojone w kostkę
masło, dodać
sól, drobno zmielone
migdały, połowę ilości
mąki i
cukier. Rozetrzeć mikserem lub ręką, połączyć z
jajkiem, a następnie z resztą
mąki. Szybko zagnieść ciasto, łącząc składniki w kulę. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 1/2 godziny.Nadzienie
makowe: Wymieszać masę
makową z
migdałami,
jajkiem i 1/2 szklanki
orzechów włoskich.Foremki wysmarować
oliwą lub roztopionym
masłem. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wyjąć pierwszy kawałek ciasta i rozwałkować go na podsypanej
mąką stolnicy, oprószonym
mąką wałkiem, na placek o grubości około 1/2 cm. Szklanką o średnicy 8 cm wycinać kółka z ciasta, wykładać nimi foremki, delikatnie dociskając. Wypełnić farszem z masy makowej. Z resztek ciasta wyciąć gwiazdki i położyć je na wierzchu babeczki. Udekorować połową pozostałych
orzechów włoskich (1/4 szklanki).Babeczki ustawić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut. Babeczki wyjąć z foremek gdy będą jeszcze dobrze ciepłe (gdy całkowicie się ostudzą, trudno je będzie wyjąć w całości). Gdyby babeczki nie były za bardzo zrumienione, można je jeszcze dodatkowo podpiec, już bez foremek.Posypać
cukrem pudrem (niekoniecznie). Powtórzyć z drugą połową ciasta i resztą
orzechów włoskich.