ßßß Cookit - przepis na Lady Pankowe ciasto marchewkowe!

Lady Pankowe ciasto marchewkowe!

nazwa

Wykonanie

Jeżeli zastanawiacie się nad interpretacją tytułu, śpieszę z wyjaśnieniami. Zawsze, kiedy biorę do ręki marchewkę, w głowie dźwięczy kultowe „Marchewkowe Pole” Lady Pank. Dziś w sam raz na upał, pomarańczowe ciasto marchewkowe
Składniki :
35 dag słodkiej, wilgotnej marchwi (nie możesz użyć wiór, bo ciasto nie będzie dobre)
100 gram migdałów (jak kupisz obrane, to będzie zdecydowanie mniej roboty)
100 gram orzechów włoskich
20 dag cukru kryształ
6 jajek
5 dag mąki pszennej
½ małego opakowania proszku do pieczenia
szczypta cynamonu i soli
Proponuję zacząć od odmierzenia sobie w szklaneczkach czy też miseczkach część składników – tj. cukier i mąkę.
Marchew myjemy i obieramy, a następnie ścieramy na małych oczkach, które są z boku tarki.
Reklama
Migdały (jeżeli masz w tej cienkiej, brązowej skórce jak ja) to sparz wrzątkiem. Niech sobie w tej wodzie poleżą. Następnie wyciągaj każdego pojedynczo i obieraj – nie wysypuj wszystkich do obrania, bo znowu szybko wyschną i trudno będzie je obrać. Orzechy wraz z obranymi migdałami drobno, a nawet bardzo drobno posiekaj.
Oddziel białka od żółtek.
Żółtka utrzyj z połową podanego w składnikach cukru, a następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy, migdały, marchew i całość dokładnie wymieszaj. Na koniec jeszcze tylko szczypta soli i cynamonu (nie zapomnij o cynamonie, bo dodaje autentycznie ciekawego smaczku).
W dużej misce ubij białka na sztywną pianę dosypując w trakcie (powoli) resztę cukru. Jak będzie już sztywna, wmieszaj ją w ciasto.
Całość przełóż do natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm lub średniej formy o podobnych wymiarach. Piecz około 40-45 minut w temperaturze 180’C.
Ciasto gotowe
Źródło:http://bettycook.pl/2013/06/lady-pankowe-ciasto-marchewkowe