Wykonanie
Jeżeli zastanawiacie się nad interpretacją tytułu, śpieszę z wyjaśnieniami. Zawsze, kiedy biorę do ręki
marchewkę, w głowie dźwięczy kultowe „Marchewkowe Pole” Lady Pank. Dziś w sam raz na upał,
pomarańczowe ciasto
marchewkoweSkładniki :35 dag słodkiej, wilgotnej
marchwi (nie możesz użyć wiór, bo ciasto nie będzie dobre)100 gram
migdałów (jak kupisz obrane, to będzie zdecydowanie mniej roboty)100 gram
orzechów włoskich20 dag
cukru kryształ6
jajek5 dag
mąki pszennej½ małego opakowania
proszku do pieczeniaszczypta
cynamonu i
soliProponuję zacząć od odmierzenia sobie w szklaneczkach czy też miseczkach część składników – tj.
cukier i
mąkę.
Marchew myjemy i obieramy, a następnie ścieramy na małych oczkach, które są z
boku tarki.Reklama
Migdały (jeżeli masz w tej cienkiej, brązowej skórce jak ja) to sparz wrzątkiem. Niech sobie w tej wodzie poleżą. Następnie wyciągaj każdego pojedynczo i obieraj – nie wysypuj wszystkich do obrania, bo znowu szybko wyschną i trudno będzie je obrać.
Orzechy wraz z obranymi
migdałami drobno, a nawet bardzo drobno posiekaj.
Oddziel
białka od
żółtek.
Żółtka utrzyj z połową podanego w składnikach
cukru, a następnie dodaj
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
orzechy,
migdały,
marchew i całość dokładnie wymieszaj. Na koniec jeszcze tylko szczypta
soli i
cynamonu (nie zapomnij o
cynamonie, bo dodaje autentycznie ciekawego smaczku).
W dużej misce ubij
białka na sztywną pianę dosypując w trakcie (powoli) resztę
cukru. Jak będzie już sztywna, wmieszaj ją w ciasto.Całość przełóż do natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm lub średniej formy o podobnych wymiarach. Piecz około 40-45 minut w temperaturze 180’C.
Ciasto gotowe