ßßß Cookit - przepis na Tort truflowy

Tort truflowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
cukier 120 gramów
laska wanilii 1 sztuk
mąka tortowa 100 gramów
mąka ziemniaczana 100 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
śmietana kremówka 400 gramów
czekolada gorzka 100 gramów
czekolada mleczna 100 gramów
śmietana kremowa 150 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
polewa czekoladowa gorzka 150 gramów
polewa czekoladowa biała 150 gramów
Wykonanie:
Ciasto: białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć na parze ze 120g cukru i rdzeniem wanilii, na gęstą kremową masę. Wymieszać z białkami oraz obiema mąkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 170 stopniach, na złoty kolor. Wystudzić.
Masa: do podgrzanej 400g śmietany włożyć połamane obie czekolady i mieszać trzepaczką, aż czekolada się rozpuści. wstawić na noc do lodówki, a rano ubić na sztywny krem (można dodać 1-2 łyżki koniaku).
Biszkopt rozciąć na 3 placki i przełożyć 2/3 masy, a resztą go posmarować. Ubić 150g śmietany z cukrem waniliowym, przełożyć do szprycy i wokół tortu zrobić rozetki. Rozpuścić obie polewy. Każdą osobno rozsmarować na gładkiej powierzchni i pozostawić do zastygnięcia. Z białej czekolady wyciąć gwiazdki, a z reszty zrobić wiórki i z ciemnej też. Wiórkami i gwiazdkami udekorować tort i schłodzić w lodówce.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9691/Tort-truflowy