Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
cukier 120 gramów
laska wanilii 1 sztuk
mąka tortowa 100 gramów
mąka ziemniaczana 100 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
śmietana kremówka 400 gramów
czekolada gorzka 100 gramów
czekolada mleczna 100 gramów
śmietana kremowa 150 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
polewa czekoladowa gorzka 150 gramów
polewa czekoladowa biała 150 gramówWykonanie:Ciasto:
białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć na parze ze 120g
cukru i rdzeniem
wanilii, na gęstą kremową masę. Wymieszać z
białkami oraz obiema
mąkami i
proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 25 minut w 170 stopniach, na złoty kolor. Wystudzić.Masa: do podgrzanej 400g
śmietany włożyć połamane obie
czekolady i mieszać trzepaczką, aż
czekolada się rozpuści. wstawić na noc do lodówki, a rano ubić na sztywny krem (można dodać 1-2 łyżki
koniaku).
Biszkopt rozciąć na 3 placki i przełożyć 2/3 masy, a resztą go posmarować. Ubić 150g
śmietany z
cukrem waniliowym, przełożyć do szprycy i wokół
tortu zrobić rozetki. Rozpuścić obie polewy. Każdą osobno rozsmarować na gładkiej powierzchni i pozostawić do zastygnięcia. Z
białej czekolady wyciąć gwiazdki, a z reszty zrobić wiórki i z ciemnej też. Wiórkami i gwiazdkami udekorować tort i schłodzić w lodówce.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: