ßßß Cookit - przepis na Rolada makowa biszkoptowa

Rolada makowa biszkoptowa

nazwa

Wykonanie

Jeśli lubicie makowce i rolady makowe to dzisiejsza propozycja powinna Wam przypaść do gustu. Rolady makowe-strucle zazwyczaj robię drożdżowe (klik) ale jeśli nie macie dużo czasu lub chcielibyście dla odmiany spróbować rolady biszkoptowej ten przepis polecam Wam bardzo :) Ciasto ładnie się zwija i nie kruszy się. Musicie tylko postępować sprawnie i szybko (!) po jego upieczeniu. Masa makowa może być dowolna - taka jaką lubicie najbardziej. Całość łączy krem z powideł śliwkowych i nutelli. Dzięki temu masa idealnie przylega do biszkoptu i i nie odpada. Może się skusicie? Bardzo Wam polecam :)
Składniki:
3 jajka
5 łyżek wrzątku
100g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowgo (klik)
100g mąki tortowej
50g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić bardzo dokładnie z wrzątkiem. Następnie nie przerywając dodać cukier waniliowy i zwykły oraz wsypać wymieszane maki. Ubijać jeszcze przez chwilę. Blachę (34x36 tą z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią ciasto i dokładnie równo rozprowadzić na całości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 12-15 minut w temp. 210 stopni. Podczas gdy biszkopt się piecze przygotowujemy na blacie wilgotna ściereczkę, która równo rozkładamy . Posypujemy ją lekko cukrem pudrem. Gdy biszkopt się upiecze postępujemy szybko. Wykładamy go sprawnym ruchem odwracając blachę do góry nogami na ściereczkę, następnie zdejmujemy delikatnie i równo ciągnąc papier do pieczenia. Teraz zwijamy szybko roladę razem ze ściereczką (od siebie do góry). Zostawiamy w ściereczce do wystygnięcia.
ponadto:
masa makowa domowa (bez jajek) (klik)
1/2 słoiczka powideł śliwkowych
2-3 łyżki nutelli
polewa:
100g czekolady gorzkiej
50g czekolady mlecznej
2-3 łyżki śmietany kremówki
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką. Gdy biszkopt wystygnie rozwijamy go. Powidła mieszamy dokładnie z nutellą i rozsmarowujemy dokładnie na biszkopcie cienką warstwą. Na to wykładamy ok 2/3 z całej masy maskowej* Rozsmarowujemy równo zostawiając 3-4 cm nieposmarowany masą pas (dół rolady). Zwijamy wzdłuż szerszej strony lekko dociskając. łączenie powinno znaleźć się na spodzie. Zawijamy ciasno w folię aluminiową i odstawiamy do stężenia. Gdy rolada stężeje zdejmujemy folię i polewamy całość polewą czekoladową i dekorujemy dowolnie posypkami lub siekanymi orzechami.
*jeśli lubicie dużo maku i mało ciasta to zróbcie jedną roladę i posmarujcie ją masą w ilości ok. 2/3 Jeśli wolicie mniej maku można zrobić dwie rolady (z podwójnej porcji ciasta). Wówczas masę makową dzielicie na pół i rozsmarowujecie na dwie rolady. Takie wyglądają zgrabniej i ładniej się zawijają.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/12/rolada-makowa-biszkoptowa.html