Wykonanie
Jeśli lubicie makowce i rolady
makowe to dzisiejsza propozycja powinna Wam przypaść do gustu. Rolady
makowe-
strucle zazwyczaj robię
drożdżowe (klik) ale jeśli nie macie dużo czasu lub chcielibyście dla odmiany spróbować rolady biszkoptowej ten przepis polecam Wam bardzo :) Ciasto ładnie się zwija i nie kruszy się. Musicie tylko postępować sprawnie i szybko (!) po jego upieczeniu. Masa makowa może być dowolna - taka jaką lubicie najbardziej. Całość łączy krem z
powideł śliwkowych i nutelli. Dzięki temu masa idealnie przylega do
biszkoptu i i nie odpada. Może się skusicie? Bardzo Wam polecam :)Składniki:3
jajka5 łyżek wrzątku100g
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowgo (klik)100g
mąki tortowej50g
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMąki przesiać i wymieszać z
proszkiem do pieczenia.
Jajka ubić bardzo dokładnie z wrzątkiem. Następnie nie przerywając dodać
cukier waniliowy i zwykły oraz wsypać wymieszane
maki. Ubijać jeszcze przez chwilę. Blachę (34x36 tą z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią ciasto i dokładnie równo rozprowadzić na całości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 12-15 minut w temp. 210 stopni. Podczas gdy
biszkopt się piecze przygotowujemy na blacie wilgotna ściereczkę, która równo rozkładamy . Posypujemy ją lekko
cukrem pudrem. Gdy
biszkopt się upiecze postępujemy szybko. Wykładamy go sprawnym ruchem odwracając blachę do góry nogami na ściereczkę, następnie zdejmujemy delikatnie i równo ciągnąc papier do pieczenia. Teraz zwijamy szybko roladę razem ze ściereczką (od siebie do góry). Zostawiamy w ściereczce do wystygnięcia.ponadto:masa makowa domowa (bez
jajek) (klik)1/2 słoiczka
powideł śliwkowych2-3 łyżki nutellipolewa:100g
czekolady gorzkiej50g
czekolady mlecznej2-3 łyżki
śmietany kremówkiCzekolady rozpuścić w kąpieli
wodnej ze
śmietanką. Gdy
biszkopt wystygnie rozwijamy go. Powidła mieszamy dokładnie z nutellą i rozsmarowujemy dokładnie na
biszkopcie cienką warstwą. Na to wykładamy ok 2/3 z całej masy maskowej* Rozsmarowujemy równo zostawiając 3-4 cm nieposmarowany masą pas (dół rolady). Zwijamy wzdłuż szerszej strony lekko dociskając. łączenie powinno znaleźć się na spodzie. Zawijamy ciasno w folię aluminiową i odstawiamy do stężenia. Gdy rolada stężeje zdejmujemy folię i polewamy całość
polewą czekoladową i dekorujemy dowolnie posypkami lub siekanymi
orzechami.*jeśli lubicie dużo
maku i mało ciasta to zróbcie jedną roladę i posmarujcie ją masą w ilości ok. 2/3 Jeśli wolicie mniej
maku można zrobić dwie rolady (z podwójnej porcji ciasta). Wówczas masę
makową dzielicie na pół i rozsmarowujecie na dwie rolady. Takie wyglądają zgrabniej i ładniej się zawijają.Smacznego :)