Wykonanie
Omleciki idealnie się sprawdzają na różne spotkania. Są szybkie w przygotowaniu, a do tego leciutkie i smaczne. Można je zrobić z samą
bita śmietaną lub z dodatkiem
ajerkoniaku lub innego gęstego
likieru.Ciasto:4
jajka1 szklanka
cukru1 Niepełna szklanka
mąkiPlaska łyżeczka
proszku do pieczeniaKrem:500ml
śmietany kremówki50ml
ajerkoniaku1
cukier waniliowyDodatkowo:50g
czekoladyBiałka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy
cukier i miksujemy jeszcze około 3 minuty, po czym dodajemy
żółtka i jeszcze chwilę miksujemy :)Na koniec dodajemy
mąkę i
proszek do pieczenia, mieszamy łyżką i układamy niewielkie płaskie placki na blaszki wyłożone pergaminem.Omleciki wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170°C około 7 minut, na jasno złoty kolor. Następnie wyjmujemy z piekarnika i jeszcze ciepłe, delikatnie odrywamy z papieru, i składamy na pół. Można do tego użyć cienkiego noża.
Śmietanę ubijamy z
cukrem waniliowym, a gdy będzie już sztywna dodajemy do niej advocat. Na koniec faszerujemy omleciki i polewamy
czekoladą rozpuszczoną w kąpieli
wodnej.
R E K L A M A