ßßß Cookit - przepis na Tort Sachera

Tort Sachera

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
czekolada gorzka 150 gramów
masło 150 gramów
cukier 0,75 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
jajka 6 sztuk
mąka tortowa 1 szklanek
sól 1 szczypta
konfitura morelowa 1 sztuk
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
czekolada deserowa 200 gramów
śmietana 3 łyżek stołowych
Wykonanie:
Połamaną gorzką czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Po łyżce cukru i masła odłożyć do polewy, a pozostałe masło zmiksować na puszysta masę z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Masę maślaną wymieszać z przestudzoną czekoladą, wsypać przesianą mąkę oraz szczyptę soli i dokładnie zmiksować na gładkie ciasto. Białka ubić na sztywna pianę i dodawać po łyżce do masy czekoladowej, delikatnie mieszając. Małą tortownicę posmarować masłem i oprószyć mąką. Nałożyć masę czekoladową i wyrównać. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.
Konfiturę podgrzać z sokiem z cytryny i przetrzeć przez sito. Wystudzone ciasto przekroić na 2 krążki i przełożyć konfiturą. Wierzch i boki tortu posmarować pędzelkiem cienka warstwą konfitury.
Połamana na kawałki czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać odłożony cukier oraz masło i wlać śmietanę. Mieszając podgrzewać, ale nie dopuścić do wrzenia. Gorącą polewę rozprowadzić na torcie i odstawić do zastygnięcia.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Austriacka
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11115/Tort-Sachera