Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
truskawki 1,5 kilogramów
herbatniki 300 gramów
orzechy włoskie 100 gramów
ananasy w plastrach 1 puszka
galaretka ananasowa 2 sztuk
jajka 4 sztuk
cukier 0,75 szklanek
mleko 1 szklanek
masło 200 gramówWykonanie:
Truskawki oczyścić i osączyć.
Ananasy też osączyć, a zalewę pozostawić do przygotowania
galaretki. 6 plastrów
ananasa pozostawić w całości, a resztę pokroić w kostkę.
Orzechy grubo posiekać. Dno średniej tortownicy wyłożyć
herbatnikami, a pozostałe
herbatniki pokruszyć na dość duże kawałki. Zalewę z
ananasa wymieszać z
wodą tak, aby cały płyn stanowił połowę ilości
wody określonej w przepisie na opakowaniu
galaretki. Płyn zagotować i rozpuścić w nim
galaretkę, ostudzić.Roztarte z
cukrem jajka lekko podgrzewać, aż do zagotowania, dolewać po trochu
mleka, podgrzewać jeszcze na parze, mieszając, aż masa uzyska konsystencję
śmietany, ostudzić ją. Utrzeć miękkie
masło, dodając stopniowo zimna masę, na gładki krem. Dodać pokruszone
herbatniki oraz
orzechy i wymieszać. Połowę wyłożyć na
herbatniki ułożone w tortownicy i rozsmarować na całej powierzchni, a na kremie rozłożyć
truskawki oraz kawałki
ananasa i lekko je wcisnąć. Przykryć resztą kremu. Wierzch
tortu przybrać rozkładając plastry
ananasa, a wolne miejsca
między plastrami wypełnić
truskawkami, w środek każdego plastra włożyć po
truskawce. Całość zalać tężejącą
galaretką. Wstawić do lodówki na 24h.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: