ßßß Cookit - przepis na Claufotis

Claufotis

nazwa

Wykonanie

Claufotis to francuski deser , polega on na tym , że owoce polane są ciastem i upieczone. Wygląda po upieczeniu jak typowy zakalec ale tak ma być :) Smak można porównać do naleśników ,więc jeśli lubicie naleśniki i zakalce to deser jest dla Was :D. Można go przygotować z różnymi owocami , pomimo tego że w oryginale był z wiśniami. Ja upiekłam z truskawkami. Nam smakowało :)
Wymiary foremki : średnica 24 cm
Temp. pieczenia : 200 C
Czas pieczenia : 30 -35 minut
Składniki :
2 jajka
100 g masła
7 łyżek cukru
20 łyżek maki
18 łyżek mleka
300 g truskawek
Sposób przygotowania :
Masło rozpuszczamy w rondelku.
Miksujemy jajka.
Do ubitych jaj dodajemy resztę składników tzn. cukier , rozpuszczone masło, mąkę i mleko.
Foremkę lekko natłuszczamy , umyte truskawki i wysuszone ,wysypujemy na foremkę i zalewamy przygotowanym ciastem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy ok. 30 - 35 minut. Najlepiej użyć truskawek twardych, małych ,co sprawi ze nie puszcza dużo soków.
Smacznego
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2015/06/claufotis.html