Wykonanie
Claufotis to francuski deser , polega on na tym , że
owoce polane są
ciastem i upieczone. Wygląda po upieczeniu jak typowy zakalec ale tak ma być :) Smak można porównać do naleśników ,więc jeśli lubicie naleśniki i zakalce to deser jest dla Was :D. Można go przygotować z różnymi
owocami , pomimo tego że w oryginale był z
wiśniami. Ja upiekłam z
truskawkami. Nam smakowało :)Wymiary foremki : średnica 24 cmTemp. pieczenia : 200 CCzas pieczenia : 30 -35 minut
Składniki :2
jajka100 g
masła7 łyżek
cukru20 łyżek
maki18 łyżek
mleka300 g
truskawekSposób przygotowania :
Masło rozpuszczamy w rondelku.Miksujemy
jajka.Do ubitych jaj dodajemy resztę składników tzn.
cukier , rozpuszczone
masło,
mąkę i
mleko.Foremkę lekko natłuszczamy , umyte
truskawki i wysuszone ,wysypujemy na foremkę i zalewamy przygotowanym
ciastem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy ok. 30 - 35 minut. Najlepiej użyć
truskawek twardych, małych ,co sprawi ze nie puszcza dużo
soków.Smacznego