ßßß Cookit - przepis na Tort agrestowy

Tort agrestowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 400 gramów
ziarno sezamu 80 gramów
masło 1 sztuk
cukier 150 gramów
jajko 2 sztuk
śmietana gęsta 3,5 łyżek stołowych
cukier brązowy 150 gramów
agrest 750 gramów
Wykonanie:
Ziarno sezamu uprażyć na patelni bez tłuszczu, na złotobrązowy kolor.
Z mąki, jajka, białego cukru, masła, śmietany oraz połowy sezamu zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię aluminiową i odstawić na 1h do lodówki.
Oczyszczony agrest wymieszać z brązowym cukrem. Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim średnią tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia, brzeg utworzyć wyższy. Na spodzie rozłożyć owoce z cukrem. Rozwałkować pozostałą część ciasta, pociąć na paski szerokości 1,5 cm i ułożyć kratkę. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec 50 minut w 190 stopniach.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4794/Tort-agrestowy