ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegośliwki 4 sztukjeżyny 300 gramówrozmaryn 4 gałązkicytryna 2 sztukcukier puder 100 gramówcukier trzcinowy 50 gramówWykonanie:Cukier zalać szklanka zimnej wody, mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Gotować 10 minut, aż odparuje trochę wody. Z wyszorowanych cytryn zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Oczyścić owoce i rozmaryn, osączyć. duże śliwki przeciąć na pół lub na ćwiartki. Do syropu włożyć rozmaryn oraz śliwki i podgrzewać ok. 10 minut na małym ogniu. Gdy śliwki zmiękną, dodać jeżyny i gotować jeszcze 2 minuty, delikatnie mieszając. Owoce podawać nieco przestudzone, polane syropem na gałązkach rozmarynu. Można tez podawać z lodami waniliowymi albo jogurtem.Uwagi:Śliwki można zastąpic nektarynkami lub morelami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: