ßßß Cookit - przepis na Dżem figowo-śliwkowy

Dżem figowo-śliwkowy

nazwa

Wykonanie

Największym powodzeniem w toskańskiej winnicy cieszył się dżem figowy podawany do śniadania:-). W mojej głowie powstał zatem pomysł na odtworzenie tego smaku.
Przekopałam zaprzyjaźnione blogi i znalazłam inspirację u Bei . Zmodyfikowałam skład, zmniejszyłam zawartość śliwek, ale i tak smak ich zdominował wyrób. Jednak wcale mi to nie przeszkadzało, bo chyba dżem figowy najlepiej smakował we Włoszech, a tutaj polska śliwka gra pierwsze skrzypce;-)
Składniki:
500 g fig,
250 g śliwek,
50-100 g cukru trzcinowego,
sok z połowy cytryny.
Przygotowanie:
Figi umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować i pokroić w grubszą kostkę. Owoce zasypać cukrem i odstawić na minimum godzinę. Smażyć z dodatkiejm soku z cytryny około 45 minut, czynność powtórzyć następnego dnia. Gorący dżem nałożyć do wysterylizowanych słoiczków. Przewrócić do góry dnem. Z tej ilości wyszły mi 2 słoiczki. Jeśli zamierzamy zrobić większą ilość, to po przełożeniu do słoiczków pasteryzować 10 minut.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2014/10/dzem-figowo-sliwkowy.html