ßßß
Składniki:- 1,5 kg śliwek- 5 fig- 2 szklanki cukru- sok z 1 cytrynyPrzepis:Śliwki wypestkować. Figi i śliwki pokroić na ćwiartki. Do garnka o grubym dnie włożyć śliwki oraz cukier. Zostawić na 2 godz. bądź w lodówce max. na jedną noc. Po tym czasie dodać sok z cytryny i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 min. Dodać pokrojone w ćwiartki figi, i ponownie gotować ok. 15 min. Często mieszać, aby masa się nie przypaliła. Niektóre figi się rozgotują, inne zostaną w całości, co ładnie smakuje i pięknie wygląda. Gotową masę nakładać do słoików, pasteryzować 10 min. we wrzącej wodzie. Najlepiej podawać z grzanką z kozim serem. Pychotka.
Smacznego.źródło: własne