Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
wieprzowina 0.5 kilogramów
imbir 2 łyżek deserowych
dymka 1 sztuk
wino białe wytrawne 2 łyżek stołowych
czosnek 1 łyżek stołowych
musztarda 2 łyżek deserowych
sos sojowy 2 łyżek stołowych
wywar wieprzowy 4 łyżek stołowych
olej sezamowy 4 łyżek deserowych
miód 2 łyżek deserowych
sól według uznaniaWykonanie:
Mięso włożyć do garnka (o objętości 3 I), wlać tyle
wody, aby zakryć
wieprzowinę. Zagotować na dużym ogniu, zebrać szumowiny, dodać
imbir,
cebulę,
alkohol. Przykryć, zmniejszyć płomień, gotować 20 min na średnim ogniu. Garnek zestawić z ognia,
mięso obrócić, przykryć, postawić na gazie, zagotować, natychmiast zestawić. Odstawić do wystudzenia nie odkrywając garnka na 2-3 godz.
Mięso wyjąć z
wywaru, wstawię do lodówki na 2 godz.
Wywar odcedzić. Składniki sosu wymieszać.
Wieprzowinę pokrajać w plasterki o wymiarach 4 x 6 x 1/4 cm, ułożyć w głębokiej salaterce, polać sosem. Podawać na zimno.
Wieprzowinę można przyrządzić dzień wcześniej Krajać w plasterki krótko przed podaniem. Proporcje: dla 8-12 osób na przyjęciu, kiedy podajemy inne potrawyUwagi:
Wieprzowina od
szynki,
wino lub
wódkaSos czosnkowy: 1 łyżka roztartego
czosnku 2 łyżeczki
musztardy stołowej lub
winnego octu 2 łyżki
sosu sojowego 4 łyżki
wywaru wieprzowego 4 łyżeczki
oleju sezamowego lub
sojowego 2 łyżeczki
miodu lub
cukruKuchnia ChińskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: