Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
szynka surowa 0,5 kilogramów
jabłko 1 sztuk
olej 2 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowychsucha zielona
herbata 1 łyżek deserowychsucha czarna
herbata 1 łyżek deserowych
czosnek 3 ząbki
mąka 1 łyżek deserowych
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:opłukaną, osuszoną
szynkę pokroić w plastry o grubości ok. 3 cm. rozgrzać
olej z
masłem i podsmażyć na nim
szynkę ze wszystkich stron kilka minut na dużym ogniu. Podlać szklanką gorącej
wody i dusić 10 minut pod przykryciem na małym ogniu.Obrane
jabłko podzielić na połówki i usunąć środki z pestkami, a miąższ pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić do
mięsa. Posypać zieloną i czarną
herbatą. Oczyszczony, rozdrobniony
czosnek dodać do
mięsa, mieszając doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Całość dusić jeszcze 20 minut na małym ogniu.
Mięso wyjąć, a sos zmiksować na gładki krem.
Mąkę wymieszać w 1/2 szklanki
wody, wlać do sosu, mieszając zagotować. Doprawić
solą oraz
pieprzem. Ponownie włożyć
mięso i podgrzewać kilka minut. Porcje
mięsa i sosu rozłożyć na 4 podgrzane talerze. Podawać z
ryżem i gotowanymi warzywami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: