ßßß Cookit - przepis na Rolada biszkoptowa z dżemem

Rolada biszkoptowa z dżemem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
cukier 1 szklanek
mąka tortowa 1 szklanek
cukier puder według uznania
truskawki 300 gramów
cukier żelujący 2:1 150 gramów
Wykonanie:
Utrzeć żółtka z cukrem na gładką masę. Z białek ubić sztywną pianę. Do żółtek dodać partiami pianę i przesianą mąkę, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do dużej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Upieczony biszkopt wyłożyć na ściereczkę i zwinąć lekko ciasto w rulon, razem ze ściereczką, a papier wcześniej usunąć i pozostawić do ostygnięcia.
Oczyszczone, pokrojone truskawki zasypać cukrem żelującym i gotować 2 minuty, od chwili zawrzenia, mieszając. Odstawić do ostygnięcia.
Rozwinąć biszkopt, a ściereczkę usunąć. Ciasto posmarować dżemem truskawkowym (można tez użyć przygotowanego wcześniej przetworu), dokładnie zwinąć roladę i posypać cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10922/Rolada-biszkoptowa-z-dzemem