ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomiód 2 szklanekcukier 1,5 szklanekjajka 3 sztukmąka 1 kilogramówolej sojowy 1 szklanekmleko 2 szklanekgoździki według uznaniacynamon według uznaniagałka muszkatołowa według uznaniakakao 3 łyżek stołowychskórka z pomarańczy smazona 2 łyżek stołowychamoniak 1 łyżek deserowychorzechy 250 gramówrodzynki 50 gramówfigi 100 gramówmasło według uznaniaWykonanie:Orzechy posiekać , rodzynki umyć, przebrać , osuszyć, figi umyć i pokroić. Mąkę przesiać przez gęste sito. Miód lekko zrumienić z cukrem, wymieszać z przyprawami. Gorący wlać do przesianej mąki. Rondel po miodzie wypłukać mlekiem, podgrzewając. Gorące mleko wlać do mąki, wymieszać dodać tłuszcz i kakao. Ciasto powinno być gęste. Należy je wyrobić drewniana łyżką lub wykorzystując odpowiednią przystawkę robota elektrycznego. Wyrobione gęste ciasto pozostawić do ostygnięcia, najlepiej do następnego dnia. Nazajutrz dodać jajka, bakalie oraz amoniaki wymieszane z kilkoma łyżkami zimnej wody. Dokładnie wymieszać ubijając łyżką lub wykorzystując robot. Foremki najlepiej wąskie , podłużne wyłożyć papierem pergaminowym lub folią wysmarowanym dokładnie masłem. Ciasto piernikowe kłaść do foremek , napełniając je do połowy wysokości i upiec w piekarniku w temperaturze około 160 stopni C. Czas pieczenia około 1 godziny. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić nakłuwając ciasto patyczkiem, , jeśli suchy- ciasto jest upieczone. Pierniki zostawić w formach do ostygnięcia (nie zdejmuje się papieru) Na drugi dzień po upieczeniu owija się je w pergamin a następnie w czystą serwetkę i wkłada do woreczka polietylenowego.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor: IzaData: 2008-12-30Polecam zrobić i zobaczyć, a dopiero później komentować:)Autor: FloressData: 2008-12-30trochę dziwnie wygląda ten piernik, jak keks jakiśDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: