ßßß Cookit - przepis na Pierniczki "całuski"

Pierniczki "całuski"

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
cukier puder 1 szklanek
miód 0,5 szklanek
jajka 2 sztuk
amoniak 1 łyżek deserowych
masło 100 gramów
skórka pomarańczy otarta 1 łyżek deserowych
Cynamon 1 łyżek deserowych
goździk zmielony 1 łyżek deserowych
gałka muszkatołowa 1 łyżek deserowych
margaryna według uznania
Wykonanie:
Mąkę przesiać. Miód stopić, wymieszać z mąką i przyprawić, dodać masło, ostudzić. Przygotowaną masę wymieszać z jajkami i cukrem pudrem. Dodać proszek spulchniający rozpuszczony w wodzie. Wymieszać. Wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrobić ręką, zagniatając tak, jak ciasto na makaron. Gdy ciasto będzie zbyt suche , dodać tyle śmietany aby ciasto miało konsystencję ciasta makaronowego. Wałkować placki o grubości 5 mm. Wykrajać foremkami różne kształty. Wykładać na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Lekko zrumienić w nagrzanym piekarniku. Ostudzone pierniczki przechowywać w słoiku lub puszkach szczelnie zamykanych. Po upieczeniu można je polukrować.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Wigilia
Komentarze:
Autor: ank12
Data: 2010-12-04
dobre to?
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5076/Pierniczki-caluski