ßßß Cookit - przepis na Pączusie z żurawinami

Pączusie z żurawinami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 2,5 szklanek
żurawina suszona 100 gramów
drożdże 50 gramów
mleko 1 szklanek
cukier 1/3 szklanek
sól 1 szczypta
olej według uznania
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Wymieszać drożdże z łyżką cukru i odrobiną letniego mleka. Przesiana mąkę wymieszać z drożdżami i solą, dodać resztę mleka i cukru oraz żurawiny, zagnieść gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na ok. 60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
W szerokim rondlu rozgrzać olej. Łyżką nabierać porcje ciasta, formując małe pączki, smażyć partiami kilka minut. Wyjmować łyżka cedzakową, osączyć na papierowym ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem, wystudzić.
Uwagi:
Olej można zastąpić smalcem.
Do ciasta można dodać odrobinę wiśniówki, wódki lub koniaku.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9984/Paczusie-z-zurawinami