Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 2(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
oliwa z oliwek 4 łyżek stołowych
pieprz według uznania
oliwka czarna 120 gramów
bazylia 3 łyżek stołowych
figa 5 sztuk
pomidorki podłużne 5 sztuk
szynka wołowa 8 sztuk
mortadela 8 sztuk
melon 1 sztuk
salami włoskie 60 gramów
szynka prosciutto 8 sztukWykonanie:
Melona umyć i wydrążyć z niego pestki , pokroić na cząstki tak aby powstało z niego 8 cząsteczek (może być cięty
melon w talarki , bądź plasterki)8 cząstek ułożyć na połówce talerza (talerz musi być dosyć duży)
Wędliny oczywiście wszystkie drobno wcześniej skrojone: breasaola,
salami,
mortadelę, prosciutto, ułożyć luźno na drugiej połowie talerza.
Figi i
pomidorki pokrojone na ćwiartki kładziemy luźno na środku talerza.Wszystko posypać
bazyliom, dodać krążki z czarnych
oliwek na całość przekąski, polać
oliwą z oliwek extra vergine dodać
pieprz do smakuUwagi: w tym daniu wszystko zależy od dodatków, czyli świeżych i dobrej jakości:
melonów, fig i czarnych
oliwek. Włosi nazywają tą przekąskę jako
salmi.
oliwki bez pestek,
bazylia świeżo posiekana,
świeże figi, 8 plastrów
szyki wołowej cienko pokrojonej (bresaola),
mortadela - 8 plastrów, włoskie
salami cienko pokrojone,
szynka prosciutto - 8 plastrówAutor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: