ßßß Cookit - przepis na Pieczone udka kurczaka

Pieczone udka kurczaka

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 1
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
udka kurczaka 8 - 10 sztuk
sok z cytryny 4 łyżek stołowych
olej 1 szklanek
ocet winny 6 łyżek stołowych
czosnek 4 ząbki
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
zioła prowansalskie 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Marynata: olej wymieszać z octem, zmiażdżonym czosnkiem, posiekaną natką, ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą.
Umyte, osuszone udka włożyć do miski i zalać marynatą, wymieszać, przykryć i na kilka godzin odstawić w chłodne miejsce. Co jakiś czas mieszać, by udka równomiernie się zamarynowały. Następnie ułożyć je w brytfannach wysmarowanych masłem, skropić sokiem z cytryny i piec 15-20 min w 220 stopniach, po czym obniżyć temperaturę do 150 stopni i piec, często skrapiając sosem z dna brytfanny, aż mięso będzie miękkie. Podawać z frytkami lub kulkami ziemniaczanymi usmażonymi lub upieczonymi wg instrukcji na opakowaniu i sałatą mieszaną lub surówką z cykorii.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7197/Pieczone-udka-kurczaka