Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
udka kurczaka 8 - 10 sztuk
sok z cytryny 4 łyżek stołowych
olej 1 szklanek
ocet winny 6 łyżek stołowych
czosnek 4 ząbki
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
zioła prowansalskie 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Marynata:
olej wymieszać z
octem, zmiażdżonym
czosnkiem, posiekaną
natką,
ziołami prowansalskimi,
pieprzem i
solą.Umyte, osuszone udka włożyć do miski i zalać marynatą, wymieszać, przykryć i na kilka godzin odstawić w chłodne miejsce. Co jakiś czas mieszać, by udka równomiernie się zamarynowały. Następnie ułożyć je w brytfannach wysmarowanych
masłem, skropić
sokiem z cytryny i piec 15-20 min w 220 stopniach, po czym obniżyć temperaturę do 150 stopni i piec, często skrapiając sosem z dna brytfanny, aż
mięso będzie miękkie. Podawać z frytkami lub kulkami ziemniaczanymi usmażonymi lub upieczonymi wg instrukcji na opakowaniu i
sałatą mieszaną lub surówką z
cykorii.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: