ßßß Cookit - przepis na Garnek prowansalski

Garnek prowansalski

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
udka kurczaka 800 gramów
ziemniaki 500 gramów
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
zioła prowansalskie 1 łyżek deserowych
bulion drobiowy 1 szklanek
wino białe wytrawne 0,5 szklanek
cebula 2 sztuk
czosnek 3 ząbki
seler naciowy 2 łodyga
marchewka 3 sztuk
oliwa 3 łyżek stołowych
natka pietruszki 2,5 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone, pokrojone w kostkę mięso skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, posypać ziołami, wymieszać oraz przykryć i odstawić na 30 minut.
Oczyszczoną cebule oraz czosnek posiekać. Oczyszczone marchewki pokroić w talarki, a ziemniaki w kostkę, seler w plasterki. Cebule oraz czosnek zrumienić w rondlu na oliwie. Dodać mięso, mieszając, smażyć 3 minuty. Wlać wino i gotować, aż polowa odparuje. Dodać ziemniaki, marchewkę oraz seler, mieszając, doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Zalać gorącym bulionem i dusić 30 minut na małym ogniu. Wymieszać z posiekana natką pietruszki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Francuska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11309/Garnek-prowansalski