ßßß Cookit - przepis na Pasztet cielęcy

Pasztet cielęcy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
łopatka cielęca bez kości 1000 gramów
wątróbka cielęca 250 gramów
słonina 150 gramów
jajko 3 sztuk
śmietana 0.5 szklanek
smalec 1 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
marchew 2 sztuk
pietruszka 1 sztuk
seler 0.5 sztuk
por 1 sztuk
cebula 1 sztuk
wino białe wytrawne 0.5 szklanek
Wykonanie:
Warzywa korzenne obrać, umyć, zetrzeć na tarce do jarzyn, por i cebulę pokroić, dodać wino i wymieszać.
Mięso opłukać, odsączyć, pokroić w dużą kostkę, włożyć do marynaty i pozostawić w lodówce na 24 godz. Następnie usmażyć na smalcu mięso i czwartą część warzyw z marynaty, a potem dodać słoninę i dusić do miękkości. Pod koniec dodać pokrojoną w paski wątróbkę i dusić jaszcze 10 minut. Bułkę namoczyć w śmietanie i odcisnąć. Mięso ze słoniną i warzywami oraz wątróbką zemleć trzykrotnie, dodać bułkę, jajka , doprawić solą i pieprzem, wyrobić na gładką masę. Sos odparować tak, żeby zostało pół szklanki, wlać do masy i wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować smalcem i obsypać bułką tartą, wypełnić do 2/3 wysokości masą i wyrównać. Piec ok.40 minut w 180 stopniach.
Uwagi:
do potrawy używamy tylko białej części pora.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3466/Pasztet-cielecy