ßßß Cookit - przepis na barszcz czerwony kiszony

barszcz czerwony kiszony

nazwa

Wykonanie

2l kiszonego koncentratu z buraków (przepis tu )
2-3 l rosołu drobiowo- wieprzowego
1/2 kg mocno wędzonej kiełbasy w cienkim flaku
4 jajka
mięso z rosołu
rosół:
1 kawałek łopatki lub biodrówki wieprzowej ok 1kg
1/4 kurczaka
3-4 marchewki
2 duże cebula
3 liscie pora
1/2 selera
2 pietruszki (korzenie)
5l wody
3 łyżki soli
pieprz do smaku
Mięso włożyć do zimnej, posolonej wody i gotować na małym ogniu (tak by nie bulgotało). Zebrać powstały szum. Gotować aż mięso będzie Miękkie. 20 min. przed końcem dodać warzywa.
Powstały rosół odcedzić.
W drugim garnku: wlać rosół i koncentrat kwasu buraczanego w proporcji 1:1(proporcjami można manipulować w zależności co kto lubi- mocno kwaśne czy łagodne) i zagotować. ALE NIE GOTOWAĆ! bo barszcz zacznie zmieniać kolor:(
Przed podaniem ugotować w osobnym garneczku kiełbasę (ok 5 min).
Do talerzy wkładać: rozdrobnione ugotowane mięso, podgrzaną kiełbasę pokrojoną w plasterki, 1jajko na talerz, przekrojone na pół. Całość zalać barszczem.
Źródło:http://swietnakuchnia.blogspot.com/2013/03/barszcz-czerwony-kiszony.html