ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegośmietana kremowa 2 szklanekmleko 1 szklanekgruszki 2 sztuklaska wanilii 1 sztukżółtka 9 sztukcukier 0,75 szklaneksok z cytryny według uznaniasól 1 szczyptaWykonanie:Obrane gruszki przekroić, usunąć gniazda nasienne, a miąższ rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny. Wanilię przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać miąższ. Laskę i miąższ waniliowy włożyć do mleka wymieszanego ze śmietaną i zagotować, a laskę wyjąc.Żółtka ubić z cukrem i szczypta soli. Ubijając, dodawać gorące mleko waniliowe, aż składniki się połączą. Całość podgrzewać, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przecedzić i ostudzić oraz wymieszać z gruszkami. Masę wlać do miski i wstawić na 60 minut do zamrażalnika. Gdy masa zacznie krzepnąć, dokładnie ja wymieszać lub ubić mikserem i wstawić do zamrażalnika, aż lody całkowicie się zmrożą.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: