Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
śmietana kremowa 2 szklanek
mleko 1 szklanek
gruszki 2 sztuk
laska wanilii 1 sztuk
żółtka 9 sztuk
cukier 0,75 szklanek
sok z cytryny według uznania
sól 1 szczyptaWykonanie:Obrane
gruszki przekroić, usunąć gniazda nasienne, a miąższ rozgnieść widelcem i skropić
sokiem z cytryny.
Wanilię przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać miąższ. Laskę i miąższ
waniliowy włożyć do
mleka wymieszanego ze
śmietaną i zagotować, a laskę wyjąc.
Żółtka ubić z
cukrem i szczypta
soli. Ubijając, dodawać gorące
mleko waniliowe, aż składniki się połączą. Całość podgrzewać, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przecedzić i ostudzić oraz wymieszać z
gruszkami. Masę wlać do miski i wstawić na 60 minut do zamrażalnika. Gdy masa zacznie krzepnąć, dokładnie ja wymieszać lub ubić mikserem i wstawić do zamrażalnika, aż
lody całkowicie się zmrożą.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: