Wykonanie
Zbliża się weekend majowy, czas spotkań z przyjaciółmi, grillowania i odpoczynku. Wiem, że znacznie łatwiej jest iść do sklepu i kupić opakowanie
lodów waniliowych, ale skoro zbliża się długi weekend, który zaczyna się już w środę, to może warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie lodów? Takich
home made, o smaku prawdziwej
wanilii, z czarnymi kropeczkami i własnych, a możecie mi wierzyć, że takie smakują znacznie lepiej, bo oprócz domowych składników jest też w nich kawałeczek naszego
serca, które wkładamy w przygotowanie. Możecie je podać z czym chcecie, albo rozkoszować się tylko ich smakiem, niezmąconym żadnym innym dodatkiem.Spróbujcie, a będziecie szczęśliwsi :D
Lody wanilioweskładniki500 ml
mleka125 g drobnego
cukru1
laska wanilii przecięta wzdłuż6
żółtek100 ml
śmietanyDo rondla wlać
mleko, dodać 2/3
cukru i
laskę wanilii, na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie roztrzepać
żółtka z resztą
cukru, do uzyskanie konsystencji rzadkiego kremu. Gotujące się
mleko wlać do
żółtek, cały czas mieszając trzepaczką, przelać z powrotem do rondla po
mleku. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż krem będzie lekko oblepiał trzepaczkę. Kiedy przejedziemy po niej palcem powinna zostać czysta. Natychmiast zdjąć z ognia. Odstawić do wystudzenia, następnie przecedzić.Krem przelać do miski ze stali nierdzewnej lub szkła. Postawić na lodzie, aby szybciej się schodził. Mieszać od czasu do czasu, aby nie powstał kożuch. Po tym czasie ubijać mikserem na średnich obrotach, stale trzymając miskę na lodzie. Po około 10 minutach dolewać strumieniem
śmietanę. Ubijać jeszcze chwilę. Włożyć do zamrażarki na 15 minut, wyciągnąć i ubijać, powtarzać tak długo, aż
lody osiągną kremową konsystencję. Pilnować, aby nie wytworzyły się kryształki
lodu. Najlepiej podawać od razu, lub przełożyć do schłodzonego pojemnika odpornego na zamarzanie i włożyć do zamrażarki.
Źródło