ßßß Cookit - przepis na Krem z kasztana

Krem z kasztana

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
kasztany jadalne 500 gramów
masło według uznania
śmietanka 150 gramów
rum 5 łyżek stołowych
żółtko 2 sztuk
cukier 200 gramów
Cynamon 1 sztuk
mleko 300 mililitrów
liść laurowy 1 sztuk
Wykonanie:
Zagotować ponacinane kasztany (od strony zaokrąglenia)w wodzie gotować 5-8 minut.Gotowe obrać ze skorupki i skórki. Do garnka wrzucić kasztany z mlekiem, połową cukru, cynamonem i liściem laurowym.Gotować około 40- 50 minut dopóki kasztany nie zmiękną. Ochłodzić po ugotowaniu. Same kasztany zmiksować na gładką masę. Żółtka z resztą cukru ubić na masę puszystą, dodać rum. Wszystko razem wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć razem. Do gorącego piekarnika 180- 200 stopni C. Do foremki puddingowe natłuścić masłem i napełnić miseczkę. Piec przez 10-20 minut aż zgęstnieje. Podawać ostudzone z bitą śmietana i daktylem, bądź rodzynką.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Komentarze:
Autor: zabitex
Data: 2011-09-30
Jak slodki ziemniak
Autor: rodzynek
Data: 2010-12-07
jedna rodzynka? moja pseudo kuzynka? ;p
Autor: edl26
Data: 2008-12-10
jestem ciekawa jak smakuję kasztan czy wiecie??
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4346/Krem-z-kasztana