Wykonanie
Lody z tego przepisu nie są intensywne w smaku –
cynamon jest wyraźnie wyczuwalny ale nie zwala przy tym z nóg.Składniki:2 laski
cynamonu (ok 8cm każda)250ml
śmietanki 12%250ml
mleka pełnotłustego0,5dl
cukru0,5dl
cukru muscovado4
żółtkalaski
cynamonu zalej
śmietanką, wstaw na noc do lodówki
śmietankę wraz z laskami
cynamonu i
mlekiem wlej do garnuszka i podgrzewaj na małym ogniu, aż pojawią się przy brzegach pierwsze bąbelki (nie doprowadzaj do wrzenia!) w misce połącz
żółtka z
cukrem (jednym i drugim ;)bardzo powoli, cały czas mieszając
żółtka, wlej do miski podgrzane
mleko ze
śmietankąprzelej miksturę z powrotem do garnuszka, postaw na małym ogniu i przy pomocy szpatułki mieszaj* do momentu, aż zgęstnieje (po przejechaniu palcem po szpatułce powinien zostać ślad – uważaj, bo będzie gorąca!)wystudź i wstaw do zamrażarki, żeby schłodziła się jeszcze bardziej (na ok 15minut)przelej masę do maszynki do
lodów (wyjmij laski
cynamonu!), włącz na ok 20 minut – jak masa zmieni się w
lody, przełóż je do pojemniczka i wstaw do zamrażarki chociaż na chwilę, żeby stężałySmacznego! :)*mieszaj, jakbyś malował szerokim pędzlem dno garnka – wtedy nic nie powinno przywrzeć