ßßß Cookit - przepis na Domowe lody porzeczkowe

Domowe lody porzeczkowe

nazwa

Wykonanie

Pin It
Upały nas nie chcą opuszczać, więc musimy się chłodzić od środka :-). Dlatego dzisiaj kolejna odsłona lodów, tym razem o smaku porzeczkowym. Po raz kolejny dochodzę do wniosku, że nie ma to jak lody własnej roboty ! Moja maszynka do lodów już się całkiem zamortyzowała ! A przede mną kolejne wyzwania :-)
Składniki:
3 żółtka jaj
200 ml mleka
200 ml śmietanki 3 0%
70 g cukru
50 g domowego cukru waniliowego
450 g czerwonej porzeczki + 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone !
Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
Porzeczki rozgniatamy widelcem, zasypujemy cukrem, mieszamy i wkładamy do lodówki.
W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno.
Następnie masę żółtkową, kremówkę i porzeczki mieszamy delikatnie do połączenia składników.
Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę lodową.
Lody kręciłam 60 minut. Następnie mrozimy w zamrażarce przez kolejne 3 godziny.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/08/domowe-lody-porzeczkowe.html