ßßß Cookit - przepis na ajerkoniak zrób to sam

ajerkoniak zrób to sam

nazwa

Wykonanie

Domowy ajerkoniak to niezwykły smakołyk o dosyć wyraźnym zabarwieniu alkoholowym, który każdy smakosz domowych trunków powinien mieć go w swojej spiżarni. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Będziecie potrzebować 4 podstawowych składników i dosłownie 15-20 minut. Potem wstawiacie do lodówki na noc i gotowe! :)
przepis od: I adore cinnamon
składniki (ok. 1l):
500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
1 łyżka cukru waniliowego
200 ml wódki
200 g cukru
8 żółtek
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo sztywną, jasną i puszystą masę. Im gęstsza, tym lepsza. Nadal miksując cienkim strumieniem wlewać do masy jajecznej mleko skondensowane. Ucierać jeszcze przez chwilę, a następnie ustawić obroty miksera na najniższe i powoli oraz cienkim strumieniem wlewać wódkę. Po dodaniu alkoholu miksować jeszcze przez 2-3 minuty. Otrzymaną masę przelać do butelki i wstawić do lodówki na całą noc. Likier nadaje się do spożycia już następnego dnia, ale z czasem jego smak staje się lepszy.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2016/01/ajerkoniak-zrob-to-sam.html