ßßß
Domowy ajerkoniak to niezwykły smakołyk o dosyć wyraźnym zabarwieniu alkoholowym, który każdy smakosz domowych trunków powinien mieć go w swojej spiżarni. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Będziecie potrzebować 4 podstawowych składników i dosłownie 15-20 minut. Potem wstawiacie do lodówki na noc i gotowe! :)przepis od: I adore cinnamonskładniki (ok. 1l):500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego1 łyżka cukru waniliowego200 ml wódki200 g cukru8 żółtekŻółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo sztywną, jasną i puszystą masę. Im gęstsza, tym lepsza. Nadal miksując cienkim strumieniem wlewać do masy jajecznej mleko skondensowane. Ucierać jeszcze przez chwilę, a następnie ustawić obroty miksera na najniższe i powoli oraz cienkim strumieniem wlewać wódkę. Po dodaniu alkoholu miksować jeszcze przez 2-3 minuty. Otrzymaną masę przelać do butelki i wstawić do lodówki na całą noc. Likier nadaje się do spożycia już następnego dnia, ale z czasem jego smak staje się lepszy.Smacznego! :)