ßßß Cookit - przepis na Domowy ajerkoniak

Domowy ajerkoniak

nazwa

Wykonanie

Owoców jeszcze nie ma na nalewki więc postanowiłam zrobić ajerkoniak. Korzystałam z tego przepisu i jestem zachwycona. Polecam gorąco.
Składniki:
6 żółtek
1 szklanka cukru
500g mleka skondensowanego niesłodzonego
16g cukru waniliowego (1 torebka)
szklanka spirytusu (250ml)
Jajka przelewam wrzątkiem, oddzielam żółtka od białek. Żółtka miksuję dodając do nich stopniowo cukier i cukier waniliowy na jednolitą masę.
Do niej dodaję powoli mleko ciągle miksując. Na koniec wolno dolewam spirytus nie przerywając miksowania.
Gotowy przelewam do karafki i pozostawiam na tydzień do przegryzienia się smaków.
Dla mnie bomba ;)
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2014/04/domowy-ajerkoniak.html