Wykonanie
Custard jest bardzo popularnym
waniliowym sosem wywodzącym się z Anglii. Tradycyjnie przygotowywany jest z
mleka,
żółtek,
wanilii, czasem z dodatkiem
śmietanki albo
mąki kukurydzianej. Custard przeznaczony jest do urozmaicania deserów, ciast,
lodów albo jako sos do
owoców. Można jeść go na ciepło albo na zimno. Ja preferuję drugą opcję.Dziś mam dla was przepis na sos z dodatkiem
śmietanki, ale za jakiś czas z pewnością zaprezentuje wam inne sposoby przygotowania custardu.Inspiracją do przygotowania sosu był przepis znaleziony na Moich Wypiekach .Składniki:250ml
mleka100ml
śmietanki 30%4
żółtka2-3 łyżki
cukru waniliowegoMleko i
śmietankę zagotowujemy w garnku.W międzyczasie ucieramy
żółtka razem z
cukrem waniliowym na puszystą, gładką masę. Dodajemy do niej połowę zagotowanego
mleka i przez chwilę miksujemy.Masę
mleczno- jajeczną z powrotem przelewamy do garnka. Podgrzewamy ją na małym ogniu, ale nie doprowadzamy do wrzenia.Przestudzony custard przechowujemy w lodówce, maksymalnie przez 3 dni.