ßßß Cookit - przepis na Custard- sos angielski

Custard- sos angielski

nazwa

Wykonanie

Custard jest bardzo popularnym waniliowym sosem wywodzącym się z Anglii. Tradycyjnie przygotowywany jest z mleka, żółtek, wanilii, czasem z dodatkiem śmietanki albo mąki kukurydzianej. Custard przeznaczony jest do urozmaicania deserów, ciast, lodów albo jako sos do owoców. Można jeść go na ciepło albo na zimno. Ja preferuję drugą opcję.
Dziś mam dla was przepis na sos z dodatkiem śmietanki, ale za jakiś czas z pewnością zaprezentuje wam inne sposoby przygotowania custardu.
Inspiracją do przygotowania sosu był przepis znaleziony na Moich Wypiekach .
Składniki:
250ml mleka
100ml śmietanki 30%
4 żółtka
2-3 łyżki cukru waniliowego
Mleko i śmietankę zagotowujemy w garnku.
W międzyczasie ucieramy żółtka razem z cukrem waniliowym na puszystą, gładką masę. Dodajemy do niej połowę zagotowanego mleka i przez chwilę miksujemy.
Masę mleczno- jajeczną z powrotem przelewamy do garnka. Podgrzewamy ją na małym ogniu, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
Przestudzony custard przechowujemy w lodówce, maksymalnie przez 3 dni.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/06/custard-sos-angielski.html