Wykonanie
Smak z czasów dzieciństwa, dość często gościły na moim
stole rodzinnym. Postawiłam zrobić. Telefon do mamy po przepis i do dzieła! To czego potrzebujemy to dojrzałe i słodkie
śliwki, żółte
ziemniaki i chęci do pracy! To zaczynamy!
PRZEPIS NA KNEDLE:W przygotowaniu knedli istotne są proporcje a nie waga produktów.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.Ugniatamy tłuczkiem na bardzo gładką masę.Studzimy całkowicie!Przekładamy do miski. ugniatamy.Wyjmujemy 1/4 część
ziemniaków i w to miejsce wsypujemy
mąkę ziemniaczaną. Dodajemy 1-2 łyżki
mąki pszennej i 1-2
jaja (na 1 kg
ziemniaków 1
jajko).Zagniatamy ciasto.
Do środka dajemy
śliwkę i
cukier, ja użyłam
cukru migdałowego i
cynamonu.Knedle wkładamy na gotującą się
wodę, i gotujemy około 4 do 5 minut. Od momentu wypłynięcia na wierzch. Gotujemy na małym ogniu.Wyjmujemy łyżką cedzakową.Knedle możecie polać
jogurtem,
smietanką lub
masłem klarowanym.Posypujemy
cukrem i
cynamonem!
SMACZNEGO!