ßßß Cookit - przepis na Krówki ciągutki

Krówki ciągutki

nazwa

Składniki

Wykonanie

Krówki... bardzo lubię :-) chociaż ostatnio jadam je rzadziej, bo staram się unikać słodkiego ;-) ale czego to się nie robi gdy ukochana pięciolatka pyta czy zrobimy jakieś cukierki... A krówki robi się bardzo szybko, trochę trzeba poczekać aż zastygną (chociaż tragedii z tym nie ma), ale warto :-) zwłaszcza gdy pojawi się ochota na coś tak diablo słodkiego... z drugiej strony, to moje dziecko jest wstanie wyjadać łyżką masę kajmakową bez jakichkolwiek dodatków więc co tam... i krówki zrobione ;-) Te moje są typowymi ciągutkami (osobiście wolę kruche) i chyba właśnie to dzieciaki lubią w nich najbardziej...
SKŁADNIKI
125 g masła
2 szklanki cukru
400 ml śmietanki 30 %
Masło rozpuszczamy i do gorącego wsypujemy cukier. Bardzo szybko mieszamy do czasu aż masa zacznie brązowieć. Dolewamy śmietankę i szybko mieszamy (możecie podzielić ją na części, bo dolewana do gorącego karmelu bardzo pryska). Gotujemy 5 - 7 minut (ciągle mieszając) na silnym ogniu do czasu aż masa zacznie odstawać od ścianek garnka. Przelewamy do foremek i odstawiamy do zastygnięcia. Następnie kroimy na dowolne kształty. Możecie też chłodzić masę w lodówce, ale wtedy przed pokrojeniem musicie ją chwilę wcześniej wyjąć żeby zmiękła.
Źródło:http://kuchniaiczary.blogspot.com/2016/04/krowki-ciagutki.html