ßßß
300 ml śmietanki (słodkiej, tzw. kremówki)laska wanilii/ aromat waniliowy/ pasta z wanilii/ ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)200 g cukru1 łyżka masła
Śmietankę, 150 g cukru oraz opcjonalnie wanilię podgrzewamy w dużym rondelku, chodzi o to, by otrzymać dużą powierzchnie parowania. Czekamy aż śmietanka się zredukuje co potrwa 30-45 minut. W tym czasie gotująca się śmietanka może wyglądać jak ''piana'', musimy tylko pilnować aby nie wykipiała i gdy będzie temu bliska zdjąć na chwilę z palnika. Po upływie wskazanego czasu bierzemy (ważne!) rondelek o grubym dnie i równomiernie wsypujemy do niego pozostały cukier, a następnie ustawiamy na palniku i nie mieszając czekamy aż cukier się rozpuści a następnie zezłoci i gdy zacznie wchodzić w odcień pomarańczowy wlewamy powoli po jednej łyżce słodkiej śmietanki. W tym momencie cukier może zacząć bulgotać i zacznie tworzyć się piana, spokojnie wlewamy resztę śmietanki, dodajemy masło i na najmniejszym ogniu gotujemy jeszcze 1-2 minuty.
Całość możemy mieszać, nie powinno nam się nic przypalić a umycie garnka nie powinno stanowić większego problemu, aby wszystko przebiegło tak jak trzeba, należy wykonać to w porządnym garnku o grubym dnie, jest to bardzo ważne! Na zdjęciach mam już wystudzony kajmak (w temperaturze pokojowej, w lodówce stężeje nam jeszcze bardziej), zaraz po przygotowaniu może się wydać nieco zbyt płynny, dlatego lepiej jego go wykonać wieczorem, przed planowanym pieczeniem.