ßßß Cookit - przepis na Krem brulee z owocami

Krem brulee z owocami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mleko 2 szklanek
śmietanka 2 szklanek
żółtka 9 sztuk
cukier 2 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 łyżek stołowych
cukier brązowy 1,5 łyżek stołowych
poziomki 0,5 szklanek
jagody według uznania
Wykonanie:
Wymieszać mleko ze śmietanką, cukrem oraz cukrem waniliowym, mieszając, zagotować. Zmiksować żółtka, nie przerywając miksowania, powoli wlewać do nich mleko ze śmietanką. Gdy składniki dokładnie się połączą, rozlać krem do żaroodpornych miseczek i wstawić je do większego naczynia, wypełnionego 2-3 cm warstwą wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 45 minut. Miseczki z wystudzonym kremem wstawić na 3 godziny do lodówki. na krótko przed podaniem wyjąć krem z lodówki, posypać brązowym cukrem i wstawić do bardzo gorącego piekarnika na 2 minuty, żeby cukier się skarmelizował i utworzył na powierzchni deseru apetycznie przypieczoną skórkę (w środku ma być zimny). Każda porcję udekorować jagodami, poziomkami i pokrojonymi w plastry truskawkami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Francuska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10502/Krem-brulee-z-owocami