Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mleko 2 szklanek
śmietanka 2 szklanek
żółtka 9 sztuk
cukier 2 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 łyżek stołowych
cukier brązowy 1,5 łyżek stołowych
poziomki 0,5 szklanek
jagody według uznaniaWykonanie:Wymieszać
mleko ze
śmietanką,
cukrem oraz
cukrem waniliowym, mieszając, zagotować. Zmiksować
żółtka, nie przerywając miksowania, powoli wlewać do nich
mleko ze
śmietanką. Gdy składniki dokładnie się połączą, rozlać krem do żaroodpornych miseczek i wstawić je do większego naczynia, wypełnionego 2-3 cm warstwą
wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 45 minut. Miseczki z wystudzonym kremem wstawić na 3 godziny do lodówki. na krótko przed podaniem wyjąć krem z lodówki, posypać
brązowym cukrem i wstawić do bardzo gorącego piekarnika na 2 minuty, żeby
cukier się skarmelizował i utworzył na powierzchni deseru apetycznie przypieczoną skórkę (w środku ma być zimny). Każda porcję udekorować
jagodami,
poziomkami i pokrojonymi w plastry
truskawkami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia FrancuskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: