Wykonanie
Lody,
lody…
lody. Nie raz się zbierałam by je zrobić. Kiedyś lata temu zrobiłam
wodne, ale jakoś mi nie podeszły.
Będę jeszcze robić
sorbet, ale to niebawem. Jednak, chciałam zrobić swoje, pyszne
lody i przede wszystkim zdrowe z wiadomymi składnikami. A że, znów zbierałam
jagody to zrobiłam z
jagodami również.
1 litr
mleka UHT 2% (z kartonu)2
żółtka3 łyżki
cukru1 opak.
cukru wanilinowego¾ szklanki
jagódMleko zagotować.
Żółtka,
cukier i
cukier wanilinowy zmiksować mikserem. I powolutku dodać do gotującego się
mleka. Jak zacznie gęstnieć to zmiksować i jeszcze chwilę gotować. Następnie dać do wystygnięcia.
Potem, wstawić część przelać do jednego pojemnika. Z tej masy wyjdą
waniliowe lody, a do drugiej części dodać wcześniej rozdrobnione w blenderze
jagody.
Dodajemy je do masy i miksujemy dokładnie, po czym wlewamy do drugiego pojemnika. Ważne by był zamykane. Wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin, sprawdzając od czasu do czasu czy się zmroziło. U Mnie były dopiero dobre po 10h.Ważne, by wam się za mocno nie zmroziły, bo wtedy jest dużo skrobania ;-)Są przepyszne, mówię szczerze !!