Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1 szklanek
żółtka 1 sztuk
masło 100 gramów
sól 1 szczypta
gruszki 4 sztuk
cukier puder 2 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych
marmolada pomarańczowa 150 gramów
śmietana 200 mililitrów
czekolada gorzka 100 gramów
kakao 1 łyżek deserowychWykonanie:Z przesianej
mąki,
masła,
żółtka i szczypty
soli zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkowanym
ciastem wylepić natłuszczoną formę do tarty, po nakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i posypać grubą warstwą suchych ziaren
fasoli lub
ryżu. piec w 180 stopniach 20 minut. Usunąć papier i ziarna i ostudzić. Obrane
gruszki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, podsmażyć na
maśle ze wszystkich stron. Posypać
cukrem pudrem i podgrzewać jeszcze 2 minuty, aby wytworzył się karmel. Podgrzaną
marmoladę zmiksować. Połamaną
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, zdjąć z ognia, dodać
śmietanę i ubić. Krem przełożyć na ciasto. Na cieście ułożyć
gruszki w karmelu i polać
marmoladą pomarańczową. Oprószyć
kakao i przed podaniem schłodzić.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: