ßßß Cookit - przepis na Gruszkowa tarta z kremem czekoladowym

Gruszkowa tarta z kremem czekoladowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1 szklanek
żółtka 1 sztuk
masło 100 gramów
sól 1 szczypta
gruszki 4 sztuk
cukier puder 2 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych
marmolada pomarańczowa 150 gramów
śmietana 200 mililitrów
czekolada gorzka 100 gramów
kakao 1 łyżek deserowych
Wykonanie:
Z przesianej mąki, masła, żółtka i szczypty soli zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkowanym ciastem wylepić natłuszczoną formę do tarty, po nakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i posypać grubą warstwą suchych ziaren fasoli lub ryżu. piec w 180 stopniach 20 minut. Usunąć papier i ziarna i ostudzić. Obrane gruszki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, podsmażyć na maśle ze wszystkich stron. Posypać cukrem pudrem i podgrzewać jeszcze 2 minuty, aby wytworzył się karmel. Podgrzaną marmoladę zmiksować. Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zdjąć z ognia, dodać śmietanę i ubić. Krem przełożyć na ciasto. Na cieście ułożyć gruszki w karmelu i polać marmoladą pomarańczową. Oprószyć kakao i przed podaniem schłodzić.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9218/Gruszkowa-tarta-z-kremem-czekoladowym