Wykonanie
Jestem już z powrotem z przepisem na gorące
ciasteczka. Pomyślicie, że zwariowałam na zewnątrz piękna, ciepła pogoda a ja chce was jeszcze rozgrzać
ciasteczkami.
Sory, ale tak to zemną bywa, że czasami działam pod chwilą jakiegoś impulsu. Zobaczę przepis albo zdjęcie i myślę sobie muszę to zrobić teraz i natychmiast. I tak było z
ciasteczkami :D Kruche
ciastko nadziane
gorzką czekoladą z dodatkiem
chilli. Rewelacyjnie smakują do
kawy i fantastycznie komponują się z
czerwonym winem.Składniki na około 24 szt:2 szklanki
mąki3 łyżki
mąki krupczatki1/2 szklanki
cukru pudru100 g
masła2
żółtka3 łyżki
kakao4 czubate łyżki kwaśnej
śmietanyszczypta
soliNadzienie:150 g
gorzkiej czekolady7 łyżek
mlekachilliMąkę przesiewamy, dodajemy
masło pokrojone na kawałki i pozostałe składniki. Zagniatamy. Ciasto możemy włożyć do lodówki na 30 minut, ale nie jest to konieczne.Osobiście lubię wałkować kruche ciasto
między dwoma arkuszami pergaminu. Ciasto się nie klei i nie muszę podsypywać
mąką. Wałkujemy niezbyt cienko około 3-5 mm. Wykrawamy
ciasteczka. W 1/2 wycinamy na środku dowolny wzorek np. gwiazdkę, serduszko.
Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i natłuszczoną. Pieczemy 15 minut w 180*C. Studzimy.Nadzienie: Do miski wrzucamy połamana
czekoladę, wlewamy
mleko. Miskę ustawiamy nad garnkiem z gotującą się
wodą. Mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Dodajemy
chilli. Ilość tej
przyprawy zależy od nas. Wsypmy szczyptę, wymieszajmy i sprawdźmy czy nie jest za mało w razie czego można zawszę dosypać. Studzimy.
Ciasteczka układamy w pary. Na części bez wycięcia nakładamy nadzienie, dociskamy
ciastkiem z wzorkiem i tak do wyczerpania. Przechowujemy w zamknięciu.