ßßß Cookit - przepis na Kotleciki wieprzowe z pieczonym czosnkiem

Kotleciki wieprzowe z pieczonym czosnkiem

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
cebula 2 sztuk
boczek 50 gramów
olej 9 łyżek stołowych
natka pietruszki posiekana 2 łyżek stołowych
szczypiorek posiekany 2 łyżek stołowych
przyprawa jarzynowa według uznania
gałka muszkatołowa według uznania
wiprzowina w plastrach 8 sztuk
czosnek 12 ząbki
sos pieczeniowy ciemny 2 sztuk
czerwone wino 50 mililitrów
rozmaryn gałązki według uznania
marchewka 1 sztuk
Wykonanie:
Rosti: oczyszczone ziemniaki zetrzeć na grubej tarce. Boczek i jedną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na jednej łyżce oleju, dodać do startych ziemniaków, wymieszać, doprawić przyprawą jarzynową i gałką muszkatołową. Z ciasta na oleju usmażyć zgrabne placki.
Sos: sos pieczeniowy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Oczyszczoną jedną cebulę i marchewkę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju, dodać rozmaryn i podlać winem. Zagotować i odparować wino, tak aby powstał syrop. Przygotowany wcześniej sos pieczeniowy połączyć z warzywami. Całość gotować przez chwilę i przecedzić przez drobne sito.
Mięso: mięso panierujemy przyprawą jarzynową. Czosnek i mięso usmażyć na oleju. na talerzu ułożyć rosti, mięso i polać sosem. Całość udekorować posiekaną natką i szczypiorkiem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4498/Kotleciki-wieprzowe-z-pieczonym-czosnkiem