Wykonanie
By MagicPot, 9 lipca 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...W wielu kuchniach królują dania jednogarnkowe – proste, szybkie, pożywne. Zazwyczaj zapewne jest to
kurczak z
makaronem, mielone z
makaronem. Wczoraj przygotowałam
wołowinę z
ziemniakami i
marchewką w jednym garnku. Gdy
wołowina się dusiła – ja wyszłam z dziećmi na dwór. Delektowałam się świeżym powietrzem zjadając oczami litery z ksiązki, a chłopaki kręcili kółka i skakali na hulajnogach i rowerkach.Gdy mój najstarszy mężczyzna wrócił do domu, poprosiłam by sprawdził czy
ziemniaki i są miękki i ewentualnie doprawił
przyprawami – powiedział, że jest gotowe.Gdy zasiedliśmy do stołu i spróbowałam, na głos powiedziałam: „te ostatnie eksperymenty dobrze mi wychodzą” – uśmiechnęłam się dumnaokoło 500g
wołowiny pokrojone na kawałki do gulaszutrzy większe
marchewkitrzy większe
cebulecztery większe
ziemniakitrzy duże ząbki
czosnkuocet winny – użyłam
jabłkowegotłusta
śmietana, może być kremówka, ważne by nie była niczym zagęszczanakilka gałązek
natki pietruszkiprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyW pierwszej kolejności
wołowinę pokroiłam w mniejszą kostkę.Na patelni rozgrzałam
olej i podsmażyłam pokrojoną
wołowinę.
Marchew obrałam i pokroiłam w paseczki około 2cm wysokości,
cebulę pokroiłam w księżyce a
ziemniaki w mniejszą kostkę.Usmażoną
wołowinę przerzuciłam do większego garnka i odstawiłam na bok.Na patelnię, na której smażyłam
mięso dolałam
oleju, delikatnie go rozgrzałam i wrzuciłam
cebulę.
Cebula podsmażałam około 5-8 minut.Usmażoną
cebulę przerzuciłam do garnka z
mięsem. Zalałam
wodą przegotowaną i wstawiłam na gotowanie na średnim ogniu.
Marchew i
ziemniaki pozostawiłam na później.
Mięso dusiło się prawie dwie godziny, gdy wlałam łyżkę
octu winnego, następnie dorzuciłam
ziemniaki i
marchew i dokładnie wymieszałam.Ząbki
czosnku obrałam, pokroiłam w paseczki i wrzuciłam do garnka. Wszystko dokładnie zamieszałam i dusiłam jeszcze godzinę pod przykryciem na małym ogniu.Na sam koniec należy doprawić
solą i
pieprz czarnym do smaku, dodać
śmietanę, zamieszać, pozostawić na 2 minut jeszcze na ogniu i nakładać na talerze.Smacznego!Polecam przepisy na inne dania obiadowe: