ßßß Cookit - przepis na Danie jednogarnkowe: wołowina z ziemniakami i marchewką

Danie jednogarnkowe: wołowina z ziemniakami i marchewką

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 9 lipca 2016
(Jeszcze nie oceniony)
Loading...
W wielu kuchniach królują dania jednogarnkowe – proste, szybkie, pożywne. Zazwyczaj zapewne jest to kurczak z makaronem, mielone z makaronem. Wczoraj przygotowałam wołowinę z ziemniakami i marchewką w jednym garnku. Gdy wołowina się dusiła – ja wyszłam z dziećmi na dwór. Delektowałam się świeżym powietrzem zjadając oczami litery z ksiązki, a chłopaki kręcili kółka i skakali na hulajnogach i rowerkach.
Gdy mój najstarszy mężczyzna wrócił do domu, poprosiłam by sprawdził czy ziemniaki i są miękki i ewentualnie doprawił przyprawami – powiedział, że jest gotowe.
Gdy zasiedliśmy do stołu i spróbowałam, na głos powiedziałam: „te ostatnie eksperymenty dobrze mi wychodzą” – uśmiechnęłam się dumna
około 500g wołowiny pokrojone na kawałki do gulaszu
trzy większe marchewki
trzy większe cebule
cztery większe ziemniaki
trzy duże ząbki czosnku
ocet winny – użyłam jabłkowego
tłusta śmietana, może być kremówka, ważne by nie była niczym zagęszczana
kilka gałązek natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony
W pierwszej kolejności wołowinę pokroiłam w mniejszą kostkę.
Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam pokrojoną wołowinę.
Marchew obrałam i pokroiłam w paseczki około 2cm wysokości, cebulę pokroiłam w księżyce a ziemniaki w mniejszą kostkę.
Usmażoną wołowinę przerzuciłam do większego garnka i odstawiłam na bok.
Na patelnię, na której smażyłam mięso dolałam oleju, delikatnie go rozgrzałam i wrzuciłam cebulę. Cebula podsmażałam około 5-8 minut.
Usmażoną cebulę przerzuciłam do garnka z mięsem. Zalałam wodą przegotowaną i wstawiłam na gotowanie na średnim ogniu.
Marchew i ziemniaki pozostawiłam na później.
Mięso dusiło się prawie dwie godziny, gdy wlałam łyżkę octu winnego, następnie dorzuciłam ziemniaki i marchew i dokładnie wymieszałam.
Ząbki czosnku obrałam, pokroiłam w paseczki i wrzuciłam do garnka. Wszystko dokładnie zamieszałam i dusiłam jeszcze godzinę pod przykryciem na małym ogniu.
Na sam koniec należy doprawić solą i pieprz czarnym do smaku, dodać śmietanę, zamieszać, pozostawić na 2 minut jeszcze na ogniu i nakładać na talerze.
Smacznego!
Polecam przepisy na inne dania obiadowe:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2016/07/09/wolowina-z-ziemniakami-i-marchewka