ßßß Cookit - przepis na Prosta zapiekanka ziemniaczana

Prosta zapiekanka ziemniaczana

nazwa

Wykonanie

składniki
* 50 dag łopatki wieprzowej
* 50-70 dag najlepiej małych ziemniaków
* 3 średnie marchewki
* 2-3 cebulki ze szczypiorem ( mogą też być sama cebula tylko więcej)
* przecier pomidorowy lub koncentrat
* świeża lub suszona natka pietruszki
* czosnek niedźwiedzi lub zwykły granulowany
* sól, pieprz
* olej
Sposób przygotowania
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę,cebulkę obrać i pokroić w kosteczkę, szczypior umyć i również pokroić. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić nieco jak na frytki, wypłukać ze skrobi i osuszyć.
Na patelnie lub do garnka o grubym dnie wlać nieco oleju, dodać cebulkę i lekko podsmażyć, dodać szczypior, podsmażyć, dodać, marchewkę, podsmażyć.
Dodać mięso, podsmażyć, wlać ok.1/3 szklanki wody i dusić na delikatnym ogniu 20 min, dodać sól, pieprz, 1 łyżeczkę natki pietruszki suszonej lub 2 świeżej, 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub przecier (dodawać stopniowo aby nie przekwasić).
W między czasie na patelni rozgrzać nieco oleju, wrzucić ziemniaki i co jakiś czas mieszając podsmażyć na półmiękko.
Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego, na nie wyłożyć podduszone mięso z warzywami, przykryć, wstawić do piekarnika i zapiekać 30 min. w temp 180 stopni.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2014/03/prosta-zapiekanka-ziemniaczana.html