Wykonanie
składniki* 50 dag
łopatki wieprzowej* 50-70 dag najlepiej małych
ziemniaków* 3 średnie
marchewki* 2-3
cebulki ze
szczypiorem ( mogą też być sama
cebula tylko więcej)*
przecier pomidorowy lub koncentrat* świeża lub suszona
natka pietruszki*
czosnek niedźwiedzi lub zwykły granulowany*
sól,
pieprz*
olejSposób przygotowania
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę,
cebulkę obrać i pokroić w kosteczkę,
szczypior umyć i również pokroić.
Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić nieco jak na frytki, wypłukać ze
skrobi i osuszyć.
Na patelnie lub do garnka o grubym dnie wlać nieco
oleju, dodać
cebulkę i lekko podsmażyć, dodać
szczypior, podsmażyć, dodać,
marchewkę, podsmażyć.
Dodać
mięso, podsmażyć, wlać ok.1/3 szklanki
wody i dusić na delikatnym ogniu 20 min, dodać
sól,
pieprz, 1 łyżeczkę
natki pietruszki suszonej lub 2 świeżej, 2-3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego lub przecier (dodawać stopniowo aby nie przekwasić).W
między czasie na patelni rozgrzać nieco
oleju, wrzucić
ziemniaki i co jakiś czas mieszając podsmażyć na półmiękko.
Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego, na nie wyłożyć podduszone
mięso z warzywami, przykryć, wstawić do piekarnika i zapiekać 30 min. w temp 180 stopni.