Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 3(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
wołowina 50 dekagramówwarzywo 30 dekagramów
pomidor 30 dekagramów
cebula 10 dekagramów
czosnek 2 ząbki
sól według uznania
pieprz według uznania
estragon według uznania
lubczyk suszony według uznania
bazylia według uznania
liść laurowy 1 sztuk
koperek według uznaniaWykonanie:
Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, osuszyć, pokrajać, zemleć w maszynce. Do masy
mięsnej dodać drobno posiekany
czosnek. Wyrobię bardzo starannie drewnianą łyżką lub robotem elektrycznym z przystawką w kształcie litery S. W czasie wyrabiania dodawać stopniowo zimną
wodę (ok. 1 szklanki). Z przygotowanej masy uformować kule lub wałki, a następnie na zwilżonej
wodą desce kształtować okrągłe lub owalne kotlety. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, włożyć do wrzącej, osolonej
wody i nastawić do gotowania. Po 10 min włożyć do wrzącego
wywaru przygotowane kotlety i
przyprawy. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 30 min.
Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, posolić, poddusić mieszając. Umyć
pomidory. Świeże sparzyć wrzącą
wodą, mrożone od razu obrać ze skórki, pokrajać w cząstki. Do podduszonej
cebuli dodać
pomidory, rozgotować, odparować połowę płynu. Ugotowany
seler wyjąć z
wywaru i przetrzeć przez sito, dodać do rozgotowanych
pomidorów, dolewając jednocześnie kilka łyżek
wywaru. Sos przyprawić do smaku
solą i
pieprzem. Ugotowane kotlety wyłożyć na ogrzany półmisek, polać
sosem pomidorowym, posypać
koperkiem z
pietruszką. Podawać z dodatkiem
ziemniaków z
wody i z surówkami ze
słodkiej kapusty lub z
zielonej sałaty. Ugotowane warzywa wykorzystać na
sałatkę.Uwagi:
koperek z
natką pietruszki drobno posiekany,
wołowina bez kości, warzywa:
marchew,
pietruszka,
seler;
pomidor świeży lub mrożonyPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: