ßßß Cookit - przepis na Kotleciki wołowe z pomidorami

Kotleciki wołowe z pomidorami

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 3
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
wołowina 50 dekagramów
warzywo 30 dekagramów
pomidor 30 dekagramów
cebula 10 dekagramów
czosnek 2 ząbki
sól według uznania
pieprz według uznania
estragon według uznania
lubczyk suszony według uznania
bazylia według uznania
liść laurowy 1 sztuk
koperek według uznania
Wykonanie:
Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, osuszyć, pokrajać, zemleć w maszynce. Do masy mięsnej dodać drobno posiekany czosnek. Wyrobię bardzo starannie drewnianą łyżką lub robotem elektrycznym z przystawką w kształcie litery S. W czasie wyrabiania dodawać stopniowo zimną wodę (ok. 1 szklanki). Z przygotowanej masy uformować kule lub wałki, a następnie na zwilżonej wodą desce kształtować okrągłe lub owalne kotlety. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, włożyć do wrzącej, osolonej wody i nastawić do gotowania. Po 10 min włożyć do wrzącego wywaru przygotowane kotlety i przyprawy. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 30 min. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać, posolić, poddusić mieszając. Umyć pomidory. Świeże sparzyć wrzącą wodą, mrożone od razu obrać ze skórki, pokrajać w cząstki. Do podduszonej cebuli dodać pomidory, rozgotować, odparować połowę płynu. Ugotowany seler wyjąć z wywaru i przetrzeć przez sito, dodać do rozgotowanych pomidorów, dolewając jednocześnie kilka łyżek wywaru. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowane kotlety wyłożyć na ogrzany półmisek, polać sosem pomidorowym, posypać koperkiem z pietruszką. Podawać z dodatkiem ziemniaków z wody i z surówkami ze słodkiej kapusty lub z zielonej sałaty. Ugotowane warzywa wykorzystać na sałatkę.
Uwagi:
koperek z natką pietruszki drobno posiekany, wołowina bez kości, warzywa: marchew, pietruszka, seler; pomidor świeży lub mrożony
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1810/Kotleciki-wolowe-z-pomidorami