Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
bułka czerstwa 1 sztuk
cebula 2 łyżek deserowych
czosnek 2 ząbki
mięso mielone 500 gramów
wątróbka wieprzowa 150 gramów
jajka 2 sztuk
sól 1 łyżek deserowych
pieprz według uznania
papryka słodka 1 łyżek deserowych
musztarda 1 łyżek deserowych
boczek 100 gramówrosół wołowy 0 . 25 litrów
mąka ziemniaczana 1 łyżek deserowych
śmietana 0.15 litrówWykonanie:
Wątróbkę obrać z błon, posiekać.
Bułkę namoczyć.
Cebule i
czosnek obrać, drobno posiekać.
Mielone mięso wymieszać z odciśniętą
bułką,
cebulą,
czosnkiem,
musztardą,
jajkami,
wątróbką, przyprawami. Uformować podłużny klops. Połowę plasterków
boczku położyć na dnie brytfanny, ułożyć na nich klops, przykryć z wierzchu pozostałymi plastrami. Klops piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 st., podlewać kilka
razy rosołem. Upieczone
mięso wyjąć z brytfanny, postawić w ciepłym miejscu. Sos z pieczenia przelać do garnka, rozprowadzić pozostałym rosołem i niewielką ilością
wody, podgrzać.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać ze
śmietaną, zagęścić sos, zagotować. Podawać w sosjerce razem z pokrojonymi w grube plastry klopsem.Uwagi:rosół wołowy z kostki, mieszane
mięso mielone,
boczek tłusty w plastrachKuchnia AustriackaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: