ßßß Cookit - przepis na Klops po wiedeńsku

Klops po wiedeńsku

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
bułka czerstwa 1 sztuk
cebula 2 łyżek deserowych
czosnek 2 ząbki
mięso mielone 500 gramów
wątróbka wieprzowa 150 gramów
jajka 2 sztuk
sól 1 łyżek deserowych
pieprz według uznania
papryka słodka 1 łyżek deserowych
musztarda 1 łyżek deserowych
boczek 100 gramów
rosół wołowy 0 . 25 litrów
mąka ziemniaczana 1 łyżek deserowych
śmietana 0.15 litrów
Wykonanie:
Wątróbkę obrać z błon, posiekać. Bułkę namoczyć. Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać. Mielone mięso wymieszać z odciśniętą bułką, cebulą, czosnkiem, musztardą, jajkami, wątróbką, przyprawami. Uformować podłużny klops. Połowę plasterków boczku położyć na dnie brytfanny, ułożyć na nich klops, przykryć z wierzchu pozostałymi plastrami. Klops piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 st., podlewać kilka razy rosołem. Upieczone mięso wyjąć z brytfanny, postawić w ciepłym miejscu. Sos z pieczenia przelać do garnka, rozprowadzić pozostałym rosołem i niewielką ilością wody, podgrzać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać ze śmietaną, zagęścić sos, zagotować. Podawać w sosjerce razem z pokrojonymi w grube plastry klopsem.
Uwagi:
rosół wołowy z kostki, mieszane mięso mielone, boczek tłusty w plastrach
Kuchnia Austriacka
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1966/Klops-po-wiedensku