ßßß Cookit - przepis na Świąteczna babka bakaliowa

Świąteczna babka bakaliowa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 250 gramów
masło 250 gramów
jajka 4 sztuk
cukier 250 gramów
cukier waniliowy 1 porcja
cytryna 1 sztuk
proszek do pieczenia 10 gramów
bakalie 30 dekagramów
Wykonanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć dodając żółtka, cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i skórkę z niej otartą(cytrynę należy uprzednio sparzyć). Wsypać mąkę, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę z 2 łyżkami cukru, delikatnie wymieszać łyżką z pozostałymi składnikami. Dodać bakalie, wymieszać ponownie. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Piec 1 godzinę w 180 stopniach.
Dowolnie udekorować.
Autor: Izka
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7495/Swiateczna-babka-bakaliowa