ßßß Cookit - przepis na Tuńczyk marynowany w czerwonym winie

Tuńczyk marynowany w czerwonym winie

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 25 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
kotlet z tuńczyka 4 sztuk
papryczka chili 80 gramów
papryka zielona 80 gramów
papryka żółta 80 gramów
cukinia 80 gramów
bakłażan 80 gramów
cebula 80 gramów
oliwa z oliwek 6 łyżek stołowych
natka pietruszki 0.5 sztuk
wywar z ryby 0.25 sztuk
masło 30 gramów
sól według uznania
pieprz według uznania
wino czerwone wytrawne 0.5 litrów
zapach waniliowy 1 sztuk
rozmaryn 1 sztuk
szałwia 4 sztuk
ząbek czosnku 4 sztuk
liście laurowe 2 sztuk
Wykonanie:
Z podanych składników przygotować marynatę. Zalać nią kotlety z tuńczyka, nakryć je i odstawić na 6 godzin w chłodne miejsce. Warzywa pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na 4 łyżkach oliwy. Całość nakryć i dusić ok. 10 minut. Wsypać natkę, doprawić warzywa do smaku i włożyć je do formy do zapiekania. Piekarnik rozgrzać do temp. 220 st. Rybę osuszyć na papierze kuchennym, posolić, popieprzyć, podsmażyć na reszcie oleju i ułożyć na warzywach. Całość podlać wywarem z ryb, nakryć pokrywką i dusić 6-8 minut. Rybę wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce, a wywar od duszenia zagęścić masłem i doprawić do smaku.
Uwagi:
Marynata:
½ l czerwonego wina
1 cebulka
1 gałązka rozmarynu
4 listki szałwii
2 listki laurowe
4 ząbki czosnku
Potrawy z Ryb
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/2028/Tunczyk-marynowany-w-czerwonym-winie