ßßß Cookit - przepis na Kaczka lub kurczak w sosie orzechowym

Kaczka lub kurczak w sosie orzechowym

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 3
(z pieczeniem / smażeniem): 200 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
cebula 1 sztuk
pieprz 0.5 łyżek deserowych
kurkuma 0.5 łyżek deserowych
masło 3 łyżek stołowych
kaczka 1 sztuk
mąka 2 łyżek stołowych
orzechy włoskie 20 dekagramów
rosół 1 szklanek
sok z porzeczki 1 szklanek
sól według uznania
sok z cytryny według uznania
bakłażan 1 sztuk
cukier 4 łyżek stołowych
olej według uznania
imbir 0.5 łyżek deserowych
Wykonanie:
1. Cebulę, pieprz i kurkumę smażyć na rozgrzanym maśle na złoty kolor, przełożyć łyżka cedzakową na talerz. 2. Dodać resztę masła, smażyć kaczkę aż będzie zrumieniona. 3. Kaczkę posypać mąką; dodać orzechy i smażyć przez 5 min. Wlać rosół lub wodę z rozpuszczoną kostką rosołową, soki z porzeczek, cytryny lub rabarbaru, doprawić solą, cukrem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę, kilkakrotnie mieszając. 4. Pokrajać wzdłuż bakłażan (kabaczek) na 6 części, posolić, odstawić na 45 min., opłukać w zimnej wodzie, odcedzić, osuszyć. 5. Smażyć na gorącym oleju do zrumienienia. 6. Usmażony bakłażan położyć na kaczce i dusić pod przykryciem, aż potrawa będzie miękka i wytworzy się gęsty sos. 7. Doprawić imbirem, ostrożnie zamieszać i dusić jeszcze przez 5 min. 8. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i zieloną sałatą. Proporcje dla 2-3 osób
Uwagi:
Cebula drobno posiekana, kaczka obrana ze skóry, pokrajana w małe kawałk, grubo posiekane orzechy, rosół lub woda z kostką rosołową, sok z cytryny lub 4 łyżki soku z rabarbaru, bakłażan obrany lub kabaczek, imbir (dowolnie)
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1510/Kaczka-lub-kurczak-w-sosie-orzechowym