ßßß Cookit - przepis na Sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 400 gramów
żółtka 3 sztuk
cukier 100 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
kakao 3 łyżek stołowych
masło 250 gramów
serek waniliowy homogenizowany 4 sztuk
mąka ziemniaczana 3 łyżek stołowych
masło 100 gramów
żółtka 3 sztuk
białka 6 sztuk
rodzynki 100 gramów
cukier 100 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
Wykonanie:
Ciasto: z przesianej maki, 3 żółtek, 100g cukru, proszku do pieczenia, kakao oraz 250g masła szybko zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2 części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 120 minut.
Masa serowa: masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszysty krem. Ucierając, dodawać po łyżce serka. Wymieszać z mąką oraz cukrem waniliowym i wymoczonymi rodzynkami. Delikatnie połączyć z piana ubitą na sztywno z białek.
Jedną część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na spód tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylać masę serową, a na nią zetrzeć druga część ciasta. Piec ok. 70 minut w 180 stopniach.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Komentarze:
Autor: kinia
Data: 2010-11-16
super przepis!! z malymi zmianami moimi- cukier daje puder i nie 100g a 3/4szklanki, i serkow daje wiecej daje 7-8 serkow homogenizowanych waniliowych po 125g
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10327/Sernik-na-kruchym-spodzie