Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
cukier 4 łyżek stołowych
żółtka 2 sztuk
masło 200 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
ser mielony 1 kilogramów
jajka 2 sztuk
żółtka 4 sztuk
cukier 1 szklanek
olej 0,5 szklanek
mleko 2 szklanek
budyń śmietankowy 1 sztuk
bakalie 0,5 szklanek
białka 6 sztuk
sól 1 szczypta
cukier puder 1 szklanek
sok z cytryny 2 łyżek stołowychWykonanie:Ciasto: przesianą
mąkę z proszkiem i
masłem posiekać nożem, dodać
żółtka 2 oraz 4 łyżki
cukru i zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.Masa serowa:
ser utrzeć z
jajkami,
żółtkami,
cukrem,
olejem,
mlekiem,
budyniem i
zapachem pomarańczowym, a na końcu z posiekanymi
bakaliami.Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy wyścielonej papierem do pieczenia. Na ciasto wlać masę
serową i wyrównać powierzchnię. Piec 40 w 180 stopniach.
Beza:
białka ubić ze szczyptą
soli na sztywno, pod koniec stopniowo dodawać
cukier puder oraz
sok z cytryny.Po 40 minutach pieczenia sernik pokryć pianą i piec jeszcze ok. 20 minut w 160 stopniach.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: