ßßß Cookit - przepis na Schab pieczony z figami

Schab pieczony z figami

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
schab bez kosci 1,5 kilogramów
figi suszone 100 gramów
orzeszki pistacjowe, niesolone 50 gramów
wódka czysta 3 łyżek stołowych
cytryna 1 sztuk
majeranek 1 łyżek deserowych
czosnek 4 ząbki
cebula 2 sztuk
olej 2 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych
liść laurowy 3 sztuk
ziele angielskie 4 sztuk
pieprz mielony 1 łyżek deserowych
woda 4 szklanek
sól według uznania
Wykonanie:
Figi zalać wódką i zostawić na 40 minut. Umyty schab osuszyć. Wyszorowaną cytrynę sparzyć wrzątkiem i nożem ściąć skórkę. Nieobrane cebule umyć i pokroić na połówki. W dużym rondlu zagotować 4 szklanki wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe i pokrojone cebule, płaską łyżeczkę soli, skórkę z cytryny, doprowadzić do wrzenia, a później gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu 15 minut. Włożyć schab i gotować na średnim ogniu 12 minut, zdjąć z ognia i wystudzić w wywarze. Wyjąć mięso, a wywar zagotować, odparować, tak aby zostało 2 szklanki, przecedzić. Oczyszczony czosnek rozdrobnić i utrzeć z solą.
Nadzienie: namoczone, osączone figi pokroić w grubą kostkę i wymieszać z pistacjami.
Ostudzone mięso, osuszyć i natrzeć solą z czosnkiem. Ostrym nożem naciąć w schabie głęboką kieszeń i napełnić przygotowanym farszem. Spiąć wykałaczkami, a wierzch posypać pieprzem i majerankiem. W brytfannie rozgrzać olej, włożyć schab, zrumienić ze wszystkich stron, delikatnie przewracając, dodać masło, przykryć brytfannę folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut. Wlać szklankę korzennego wywaru, przykryć folią i piec jeszcze 55 minut, od czasu do czasu skrapiając wywarem. Upieczony schab zostawić w wyłączonym piekarniku 20 minut, aby mięso "odpoczęło", nabrało soczystości i aromatu. Przed podaniem pokroić na porcje, przetarty przez sito sos podać w sosjerce.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6085/Schab-pieczony-z-figami